Begin van groep 3

donderdag 31 augustus 2023

Beste ouders/verzorgers, 

Dit is alweer de 2e schoolweek. De tijd vliegt als je plezier hebt! 

In groep 3 komt er veel op de kinderen af. Er verandert veel. In vergelijking met de kleuters mogen de kinderen minder spelen en gaan ze meer werken. Dit is even wennen natuurlijk. Er zijn ook veel kinderen die klaar zijn om deze uitdagingen aan te gaan! 

Veilig Leren Lezen 

In groep 3 werken wij voor lezen en taal met de methode Veilig leren lezen. Deze methode bestaat uit 13 kernen (hoofdstukken). Kinderen vinden het vaak leuk om thuis te laten zien wat ze hebben geleerd. Uw betrokkenheid hierbij zal hen extra motiveren en hun ontwikkeling stimuleren! 

In kern start maakt uw kind kennis met klasgenootjes, het lokaal, de juf/meester, de regels in de klas enzovoorts. Het thema van de kern is: ‘Jij en ik’. Uw kind maakt via het verhaal bij deze kern ook kennis met opa, zijn kleindochter Kim en haar vriendje Sim. Zij wonen op het Puddingboomplein. Kim heeft in dit verhaal net de ‘i’ geleerd en gaat op het plein op zoek naar deze letter. 

De kinderen leren de komende weken de letters: i, k, m, s, en ze leren met die letters korte woordjes te maken en die te lezen, zoals: ik, kim en mis. Ook leren ze het verschil tussen leesletters en schrijfletters, de betekenis van nieuwe woorden, samen een verhaal lezen en praten over een verhaal,  en regels en afspraken die gelden in de groep. 

RekenenVoor rekenen werken we met de methode Pluspunt. Vanaf groep 3 komen de volgende rekenkundige begrippen elk jaar aan bod: Getalbegrip; optellen en aftrekken; meten; tijd; geld; meetkunde; automatiseren en flexibiliseren (snelheid van uitrekenen en strategieën gebruiken); verhoudingen en grafieken. Ieder jaar bouwt voort op het vorige leerjaar en breidt de stof uit. 

Doelen groep 3:– Oriëntatie getallen t/m 100– Splitsen t/m 10– Optellen/aftrekken t/m 10– Optellen/aftrekken tussen 10 en 20– Tijd: hele en halve uren; tijdsduur met hele uren 

Wat verandert er nog meer?: 

– De kinderen hebben allemaal hun eigen tafeltje om aan te werken. 

– De kinderen leren lezen, schrijven en rekenen. 

– De kinderen leren nieuwe vaardigheden. 

– De kinderen mogen op het schoolplein spelen met de midden- en bovenbouw. 

– De kinderen gaan ook gymmen in de grote gymzaal. 

Op naar de volgende leuke weken, waarin we veel mogen leren! 

Hartelijke groet, 

Juffen groep 3 

Delen via