rietendakschool
nieuwsbrief De Rietendakschool | september 2022

Agenda

26 apr

Koningsspelen

29 apr
t/m
10 mei

Meivakantie

20 mei

2de Pinksterdag

21 mei

Schoolreis

27 mei
t/m
7 jun

Toetsweek

20220912_164247

Nieuws uit groep 1/2

De herfst is weer begonnen. Tenminste wel in groep 1 en 2. In het gebouw heeft u het misschien al gezien. Er hangen spinnenwebben en we hebben een mooie thematafel. We lezen veel over een eekhoorn die last heeft van een blaadjesdief en we zijn druk aan het knutselen over de herfst. We hebben al eekhoorns, Egels en eikeltjes gemaakt.
17 oktober gaan we naar het bos. Misschien komen we daar wel een blaadjesdief tegen.
Voor het uitje naar het bos zijn we nog steeds opzoek naar ouders die kunnen rijden. Kunt en wilt u ons daarbij helpen, dan kunt u dat aangeven bij de leerkrachten van de klas.
Vrijdag 23 September was de kanjersportmiddag. Het weer was prachtig en de spelletjes waren erg leuk. We hebben veel geleerd over samenspelen en elkaar helpen. Aan het eind van de dag hebben we allemaal en diploma gekregen.
Verder zijn wij erg druk geweest met het leren van een nieuwe letter. Namelijk de k van kleuters en van kleur. We hebben veel geteld en geleerd over meer, minder en evenveel.
Op woensdag middag mochten een aantal kinderen gaan kijken bij de moestuintjes. Er is al veel veranderd. Er is een buis geplaatst waar binnenkort een waterpomp wordt geplaatst. Ook zijn er al meer plantjes gepland. De komende tijd gaan we nog veel meer doen met de moestuintjes en misschien kunnen we wel dingen gaan eten uit eigen tuin.

De komende periode gaan we nog veel meer dingen doen over de herfst en natuurlijk ook de kinderboekenweek.
Wilt u hier meer over weten. Kom gezellig even langs bij een van de leerkrachten.

Juf Jolanda, juf Loeke, juf Dilek en juf Eveline
watercolour-gec5c18c06_1280

Kern 2 Veilig Leren Lezen/ Rekenen start blok 2

Beste ouder/ verzorger,

Komende week beginnen we aan kern 2 van Veilig leren lezen. Uw kind heeft inmiddels de letters i, k, m, s, p, aa, r, e, v geleerd en daarmee woordjes leren lezen en spellen. Met elke nieuwe letter die de kinderen leren, wordt hun wereld weer een stukje groter: ze kunnen meer boeken lezen en meer woorden maken. Ondertussen breiden ze ook hun woordenschat en kennis van de wereld uit.

Thema kern 2: Dag en nacht

In deze kern vertelt opa het verhaal van Michiel en zijn moeder. De moeder van Michiel wacht ongeduldig op de nacht, die maar niet wil komen. Het thema van deze kern is: ‘Dag en nacht’. Allerhande zaken die te maken hebben met de dag, de nacht en tijd komen aan bod. De woordenschat wordt uitgebreid met begrippen als de datum, eergisteren, de kalender, ondertussen, het weekend, enzovoorts.

Letters en woorden lezen in kern 2

In kern 2 leren de kinderen de volgende vijf letters: n, t, ee, b, oo. Sommige kinderen verwarren de b met de d (de d wordt in kern 3 geleerd). De kinderen leren daarom nu al als geheugensteuntje dat de b eruitziet als een been dat tegen een bal schopt. Eerst komt het been, dan de bal. Ze kunnen hierbij het gebaar maken van een gestrekte linkerhand (het been/het stokje van de b) en hun rechterhand er als rondje tegenaan houden (de bal/het rondje van de b).

Misschien wil uw kind zelf woorden typen op computer of tablet. Bij een tablet kunt u kiezen tussen hoofdletters en kleine letters. Uw kind leert nu alleen de kleine letters; kies dus het invoerscherm met de kleine letters. Op het toetsenbord van een laptop of desktop staan echter alleen hoofdletters. Hebt u geen tablet, plak dan eventueel gekleurde stickertjes, waarop de kleine letters staan, op de toetsen. Leer uw kind wel dat het voor de letter ‘aa’ twee keer de a-toets moet intikken.

Nog meer samen met uw kind thuis oefenen met lezen? Kijk dan eens op www.zwijsen.nl/thuisoefenen. Daar vindt u spelletjes die 100 % aansluiten bij Veilig leren lezen.

Veel plezier!

De kinderen gaan volgende week met rekenen met blok 2 aan de slag , daar komt het herkennen van getallen t/m 20, het automatiseren van de getallen, en het ordenen van groepjes van 5 en twee , plus het klokkijken ( hele uren) aan de orde.

In oktober wordt er een kanjerles gegeven in de klas aan het begin van de ochtend , hierbij nodigen we de ouders/ verzorgers uit om een keer te komen kijken.

U krijgt hier binnekort meer info over op de parrow app.

Met vriendelijke groet,

De juffen van groep 3.
boy-g338982d90_1280

Groep 4

Rekenen

Gisteren hadden we een rekenles over de tangram. Eerst moesten de kinderen de figuren uit het papier knippen. Het leek net een gezellige knutsel les. Daarna moesten ze proberen met de stukken een figuur te leggen die in hun werkboek stond. Het figuur had geen hulplijnen, dus het was best wel lastig. Juf heeft een beetje geholpen door de hulplijnen te tekenen. Als laatste mochten zij zelf een figuur bedenken en deze op een wit papier plakken.
Muziek

Juf Ragnhild komt weer vier keer muziekles geven aan de kinderen. Afgelopen dinsdag was ze er voor het eerst. De kinderen kenden haar al van vorig schooljaar en ze konden ook nog heel goed vertellen wat ze hadden geleerd. Ze deden leuk mee met de les en hebben gezongen, geklapt en bewogen.

Spoorwegmuseum

Op donderdag 13 oktober gaat groep 4 naar het Spoorwegmuseum in Utrecht. Juf Petra heeft ons hiervoor ingeschreven bij de ABN AMRO Foundation en zij hebben groep 4 gekozen om het museum te bezoeken. Ik krijg hier deze week of volgende week meer informatie over en zal dit met u delen via de Parro en via de mail.

Nieuws uit groep 5

Aladdin

Afgelopen dinsdag kregen wij een gastles van de ABN AMRO over de musical Aladdin. De kinderen zijn bezig om hun eigen wonderlamp te maken en deze te voorzien van wensen. Ik heb vandaag een mail gekregen met de laatste informatie en tijden. Deze zal ik vandaag ook nog met u delen via Parro. We hebben er allemaal al erg veel zin in.

Kanjer

Deze week zijn we begonnen met het kanjerverhaal Max en de zwerver. We hebben weer kennisgemaakt met Max die bij zijn oom en tante op de boot een zwerver ontmoet. Deze zwerver weet nog niet goed hoe het hoort. Tijdens de verschillende verhalen gaat Max hem allerlei sociale vaardigheden leren. Deze zullen wij tijdens de lessen ook behandelen. Dit kan met oefeningen, gesprekken en kanjerspellen. Vorige week vrijdag hebben we ook een erg gezellige kanjersportmiddag gehad. Met verschillende spellen hebben de kinderen hun samenwerkingskwaliteiten geoefend. Tijdens de gymles van maandag hebben we ook met een samenwerkingsspel als echte kanjers gegymd. Er werd leuk samengespeeld en iedereen kon goed omgaan met winst en verlies.

Huiswerk

Vanaf afgelopen week krijgt uw zoon of dochter een tekst mee van Atlantis. Hierbij kunt u thuis zelf lezen en leert u en uw kind ook waar we die week erna over gaan lezen. Deze teksten mag u thuis houden. Aankomende maandag hebben we ook de eerste toets van wereldzaken. Wilt u er aan denken om het werkboek dan ook weer mee te geven naar school.
school-gfa803247b_1280

Groep 6

Afgelopen dinsdag heeft groep 5/6 les gehad over de musical Aladdin. Zij knutselden o.a. de lamp van Aladdin. Deze maken wij af en daarna sturen wij de "lampen" op. Deze komen dan te hangen in het theater.

Volgende week donderdag 6 oktober is de wereldzaken toets en de topo toets. Ik heb gisteren nog maar even weer met de kinderen doorgenomen hoe je het beste kunt leren. Vraag het maar aan uw kind.

Het schoolfruit wordt lekker opgepeuzeld, deze week was het sinaasappel, piel de sapo meloen en appels. Proeven vinden wij belangrijk, dus wij stimuleren de kinderen alles te proeven. Het schoolfruit wordt uitgedeeld op dinsdag, woensdag en donderdag.

genie-gc7e385ed8_1920

Nieuws uit groep 7/8

Heeft u de eerste klassenvideo ontvangen en bekeken?
De komende tijd verzamelen we weer beeldmateriaal voor de volgende video.

De afgelopen drie dagen heb ik de groep zonder juf Linda gehad.
Gelukkig is ze vandaag weer beter en is ze bij ons in de klas.
De kinderen zijn erg behulpzaam geweest en hebben hard gewerkt afgelopen dagen!

Begrijpend luisteren
We hebben vandaag een oefening gedaan met begrijpend luisteren.
In de week tegen pesten hebben we het boek Grapje van Roxeanne Hazes voorgelezen.
Daar moesten de leerlingen 5 vragen over beantwoorden die ze al luisterend moesten opnemen in hun geheugen. Dit ging erg goed! We oefenen dit onder andere omdat we op het VO soms ook luistertoetsen maken. Het boek had natuurlijk ook een goede boodschap!

Met taal zijn we begonnen aan het tweede thema.
Voor groep 8 werken we in het thema over China en in groep 7 werken we in het thema Strips.
Leuk om te zien hoe betrokken iedereen is.

Reken oefentoets en echte toets
Tijdens de oefentoets van rekenen zijn woensdag erg weinig fouten gemaakt.
Ik ben enorm trots om te zien hoe goed dit is gegaan. We hebben op donderdag nog even geoefend en gaan dan op vrijdag tijdens de rekentoets alles laten zien wat we kunnen. Ik heb er volle vertrouwen in!!

Wereldzaken
We zijn begonnen met het nieuwe thema van wereldzaken.
In groep 7 zijn de kinderen gestart met het thema over Europa.
In groep 8 zijn de kinderen gestart met het thema over Wereld.
We hebben ze alvast de bladen voor topografie meegegeven.

Kinderboekenweek
Woensdag starten we met de kinderboekenweek.
We hebben het onderwerp al gekoppeld aan verschillende lessen.
Ook hebben we in de kinderboekenweek de voorleeswedstrijd.
Deze zal waarschijnlijk volgende week vrijdag zijn.

Muziek
We zijn deze week begonnen met muziek. We hebben de komende vier weken muziek en gaan dan op de donderdag voor de herfstvakantie in een voorstelling aan de rest laten zien wat ze hebben geleerd.

Mocht er ergens vragen over hebben of ergens niet uitkomen, wees vrij om dit via Parro/Mail of door even binnen te wandelen na schooltijd, aan mij te vragen.

Groetjes Juf Naomi
U ontvangt deze nieuwsbrief omdat u een relatie van ons bent of omdat u zich heeft aangemeld voor de nieuwsbrief.
Uitschrijven
Een afbeelding van...