rietendakschool
nieuwsbrief De Rietendakschool | september 2021

Agenda

20 jun

Studiedag

21 jun

Sterrenshow

28 jun

Rapport mee

1 jul

Faculatieve oudergesprekken

3 jul
t/m
5 jul

Kamp groep 8

Start schooljaar

Wat fijn om alle kinderen weer op school te zien na de vakantie. We hopen dat alle kinderen een fijne start hebben gehad. We wensen de kinderen en u een gezellig en leerzaam schooljaar toe.
banner-5456382_1280 (1)

Wie is de kanjer coördinator en anti pest coördinator?

Ik zal mij even voorstellen. Mijn naam is Monique Kleinlooh-Kraayenhof.

Ik ben de kanjer coördinator /anti-pest coördinator op deze school. Onze school richt
zich op een sociaal veilige omgeving voor zowel de kinderen, leerkrachten als ouders.

De kanjertraining wordt gegeven door de leerkrachten van groep 1 tot en met groep 8. Deze training bestaat vooral uit: lessen geven, oefeningen doen, afspraken maken, vertrouwen hebben en krijgen. Hierdoor ontstaat er een sociaal veilige omgeving.

Als kanjer coördinator /anti-pest coördinator houd ik mij bezig met het bewaken van die sociaal veilige omgeving door onder andere:
  • op klassenbezoek te gaan bij collega’s.
  • de collega’s te ondersteunen in de groepen.
  • de collega’s de nieuwste ontwikkelingen op het gebied van kanjertraining bij te brengen.
  • protocollen en stappenplannen op te stellen
  • in gesprek te gaan met (groepjes) kinderen en afspraken maakt.
  • en daar waar nodig gesprekken aan te gaan met ouders en de leerkracht.
Mocht u mij nodig hebben kunt u mij altijd mailen: mkraayenhof@leerplein055.nl.

Ook telefonisch ben ik bereikbaar na schooltijd op de woensdag, donderdag en de vrijdag op 055.5331973.

Ouderavond Kanjertraining

Wat fijn dat u aanwezig bent geweest tijdens de ouderavond van de kanjertraining! De leerkracht van uw kind(eren) heeft de belangrijkste zaken rondom de kanjertraining met u gedeeld.
Wij dragen samen met u de verantwoordelijkheid voor een veilige en sociale leeromgeving voor uw kind(eren).

Bent u niet op de ouderavond geweest? Dan kunt u via de leerkracht van uw kind(eren) een folder met uitleg van de kanjertraining krijgen.

Met vriendelijke groeten,

Juf Monique

Vrijwillige ouderbijdrage

Vanaf 1 augustus is de wetgeving rondom de vrijwillige ouderbijdrage veranderd. Via onderstaande link vindt u meer informatie hierover.

https://www.leerplein055.nl/schoolgids/ouders/wetgeving-vrijwillige-ouderbijdrage/

Nieuws van de kleutergroep

play-443446_1280
Hoera...alle kleuters zitten bij elkaar in 1 groep. We spelen samen binnen en buiten, we eten en drinken gezellig samen en af en toe gaan we uiteen in kleinere groepen om een nieuwe taal of rekenactiviteit te leren. Zoals iedereen wel weet is spelen de manier voor jonge kinderen om te leren. Ook de kringactiviteiten gebeuren zoveel mogelijk spelenderwijs. De kinderen maken vaak hun eigen keuze bij het spelen maar er zijn ook begeleide activiteiten waarbij de juffen bepalen wie er wanneer aan de beurt is.

De eerste 2 weken zijn bijna voorbij, maar de kinderen zijn al goed gewend en spelen heerlijk samen. We hebben het geluk dat we zoveel ruimte hebben en extra leerkrachten waardoor we de kinderen goed kunnen helpen en met ze mee kunnen spelen.
Het thema waarover we werken is nu 'we gaan weer naar school'.
a.d.h.v het prentenboek: 'Willeweten gaat naar school' komen allerlei items aan de orde. Zoals: Wat heb je nodig voor school, wat doe je op school, wat zijn de regeltjes etc etc..
De kanjertraining is opgestart met al veel herkenning voor de meeste kinderen. Leuk om te horen hoe veel kinderen hun gevoelens al onder woorden kunnen brengen en al dingen kunnen vertellen over kanjergedrag. Toepassen is iets wat we in de loop van de jaren steeds beter gaan leren.

Tip voor ouders die graag meer van hun kind willen horen over school dan alleen ; ik heb gespeeld...
Boekje: Slaapklets van Michal Janssen. (bol.com 14,95,-)
Het is een soort dagboekje waarbij je a.d.h.v gerichte vragen met je kind de dag door kunt spreken. Leuk om samen te doen net voor het slapen gaan en het kind kan zo alle gebeurtenissen van de dag beter verwerken.

Groetjes van alle juffen.

Groep 4 van start

In groep 4 zijn de kinderen het schooljaar fijn met elkaar begonnen.
Het is best even wennen, want dit jaar zijn er nieuwe methoden.
Met spelling en taal werken we bijvoorbeeld met Staal. Elke dag hebben we een oefendictee.
Als we de woorden hebben geschreven, kijken we die samen met de juf na.
Lezen doen we veel. We doen stillezen, maar ook met een maatje of woordrijtjes lezen met de hele klas.

In de pauze spelen we fijn met elkaar buiten.

De eerste weken in groep 5.

Welkom in groep 5. Een nieuw jaar, nieuwe lessen en nieuwe werkboeken. Groep 5 is alweer hard aan het werk. Het is allemaal wel weer even wennen. Vanaf dit schooljaar werken we niet meer met Snappet op de tablet maar weer op papier in werkboeken. Als leerkracht zie en hoor ik alleen nog maar positieve punten aan deze manier van werken. Met spelling en rekenen zijn we druk bezig met het herhalen van de stof van groep 4. Denk bij rekenen hierbij aan de tafels, digitaal klokkijken en het rekenen op de getallenlijn en bij spelling herhalen we de categorieën die in groep 4 aangeboden zijn.

Sinds gisteren hangt er in onze leeshoek een leesmeter. Als wij als klas elke dag 15 minuten goed en leuk hebben gelezen kleuren we een vakje op de meter. Na elke tien vakjes volgt een beloning. Hiermee willen wij in groep 5 het leesplezier en de leesmotivatie stimuleren.

Ik heb al met een aantal het startgesprek gehad, daarbij kreeg ik ook een aantal keer de vraag: ‘Wat kan ik thuis doen?’ Thuis kunt u vooral oefenen met de tafels en klokkijken, daarnaast is helpt elke dag minimaal 15 minuten lezen veel bij de leesontwikkeling en het vergroten van de woordenschat.

Stagiaire in groep 6

Dag allemaal,

Mijn naam is Thomas Wals, ik ben 18 jaar en volg een opleiding tot onderwijsassistent. Dit is dus ook de reden dat ik dit jaar op OBS De Rietendakschool rond zal lopen. Ik zit op dit moment in het laatste jaar van mijn opleiding en loop hiervoor dus stage. Verder heb ik wat hobby’s, zo sport ik graag. Ik doe veel aan mountainbiken en ben graag samen met vrienden. Ik ben een erg sociaal persoon en praat dus ook graag met mensen. Ik hoop dat ik in dit laatste jaar van mijn opleiding door middel van deze stage nog de laatste dingen kan gaan leren om vervolgens door te gaan met wat ik later wil gaan doen.

De start in groep 6

Na een welverdiende vakantie was het weer zo ver.

Maandag 30 augustus kwamen de kinderen van groep 6 het lokaal in. Een lokaal dat voor hen al vertrouwd is en dat is fijn.

Wij (juf Yvet en juf Monique)hebben een kleine verandering aangebracht als het gaat om de inrichting, maar dit was al gauw goedgekeurd door de kinderen.

Nadat wij met elkaar gezellig gesproken hadden over de vakantie was daar het moment van het introduceren van de nieuwe boeken en schriften. Alles werd uitgelegd en we gingen gauw aan het werk op de nieuwe nog wat onwennige manier.

Wat was het leuk, spannend, uitdagend, maar vooral ook veel! Ook wij moeten wennen aan alle nieuwe boeken en schriften. Samen nemen wij goed en rustig de tijd om met de kinderen de methoden te ontdekken.

Een les sprong er wel uit vorige week en dat was de les wereldzaken over: Nederland waterland. Wat een enthousiasme! Het invullen van de kaart van Nederland met de provincies, hoofdsteden en wateren was een succes.

Wij houden u op de hoogte via de mail/parro app over huiswerkafspraken, de (eventuele) weektaak die nog in de maak en nog veel meer belangrijke zaken.

En mocht u nog vragen hebben kunt u ons altijd mailen: Juf Yvet: yevers@leerplein055.nl of juf Monique mkraayenhof@leerplein055.nl of bellen na schooltijd 055-5331973 of als u ons ziet, ons gewoon even "aanschieten."

We gaan er samen een mooi jaar van maken!

De start in 7/8!

Alweer bijna twee weken zijn we op school!
We hebben vorige week veel gedaan met kanjertraining en elkaar leren kennen.
Ik ben blij om te zien hoe de leerlingen dat met elkaar oppakken en hoe fijn de sfeer is in de groep! Hier hebben we het veel gehad over je veilig voelen in de klas, jezelf mogen zijn in de groep, elkaar vertrouwen en hoe gaan we met elkaar om. We hebben daarin supermooie klassenafspraken gemaakt en hebben een mooi doel om aan te werken de komende weken: Het worden van een gelukkige klas. Ook de geheime vrienden zijn actief en de leerlingen hebben elke week een andere geheime vriend aan we ze stiekem complimentjes moeten geven. Op vrijdag gaan we raden of we onze geheime vriend hebben ontdekt.

Verder zijn we druk met de nieuwe methodes.
We moeten soms nog flink puzzelen met tijd en alles wat er bij de methodes komt kijken.
Maar ik moet zeggen dat ik enorm trots ben op hoe de leerlingen alles oppakken!
Ze hebben alles supersnel door en kunnen snel schakelen tussen de verschillende nieuwe vakken.
Ik krijg veel reacties terug dat het fijn is om weer op papier te werken en zie ook voor een aantal al verschil in de verwerking van de leerstof! Bijvoorbeeld: Rekenen op papier is veel leuker en makkelijker, nu kan ik niet meer gokken op de tablet en de filmpjes met taal zijn leuk. De Classdojo monsters zorgen ervoor dat we binnenkort als het goed is onze eerste beloning te pakken hebben met de hele groep.

Ook met schrijven zijn we dit jaar gestart met blokletters.
Dat betekent dat er blokletters in de schrijfschriften worden geschreven om ook daarin te oefenen en te ontwikkelen zodat er later een keuze kan worden gemaakt voor het eigen handschrift. In andere schriften zoals taal en dictee mogen de kinderen gewoon aan elkaar blijven schrijven.

De kinderen hebben alvast een datum voor de boekbesprekingen en spreekbeurten meegekregen, maar we starten hier pas mee na de herfstvakantie. Zo hebben de eersten genoeg tijd om bezig te zijn met de voorbereiding hiervan. Mocht er thuis geen mogelijkheid zijn om dit te maken, dan mag dat in overleg ook altijd op school. Hetzelfde geldt voor huiswerk. We willen eerst lekker starten en werken met de methodes en zullen dus pas later huiswerk meegeven. Hierin is er ook mogelijkheid om een middag iets langer te blijven en het vast op school te maken als dit thuis niet lukt.

Al met al zijn we dus superfijn gestart!
Mochten er toch vragen of opmerkingen zijn, dan hoor ik dat graag via de mail, Parro of als de deur van het lokaal openstaat in de klas.

Groetjes Juf Naomi en Juf Linda

U ontvangt deze nieuwsbrief omdat u een relatie van ons bent of omdat u zich heeft aangemeld voor de nieuwsbrief.
Uitschrijven
Een afbeelding van...