rietendakschool
nieuwsbrief De Rietendakschool | december 2022

Agenda

27 mei
t/m
7 jun

Toetsweek

28 mei
t/m
31 mei

Avondvierdaagse Ugchelen

12 jun
t/m
14 jun

Kamp groep 8

20 jun

Studiedag

21 jun

Sterrenshow

20220912_164247

Kanjertraining tips voor ouders deel 2

Laat merken dat je kind waardevol is. Geef geregeld oprechte complimenten of zeg waarderende woorden.

Kinderen hebben dagelijks waardering(voeding) nodig

Kinderen groeien in zelfvertrouwen en positief bewustzijn als zij worden aanvaard zoals zij zijn. Hun ‘liefdestank’ wordt door de opvoeders gevuld. Waarderende woorden, een knuffel of een aai over de bol, tijd en aandacht aan je kind besteden, een klein presentje of je kind willen helpen doen wonderen.

Agressieve, bazige kinderen zijn erg gevoelig voor complimenten

Maak gebruik van hun altruïsme. Complimenten verbeteren de sfeer thuis. Het onderling vertrouwen neemt toe. Zo voorkom je negatieve beelden over elkaar.

Beloon het proces in plaats van het eindresultaat

Dus niet: ‘Wat een goed cijfer heb je’, maar ‘Ik kan zien dat jij goed je best heb gedaan’
samuel-g806c59a2e_1920

Groep 1-2

Nu de Sint weer op weg is naar Spanje zijn we dinsdag samen met de kinderen begonnen met het optuigen van de kerstboom, en staat de letter/klank ‘oo’ van boom centraal.

In de bakkerij worden er volop kerstkransjes en andere lekkere dingen gebakken. Ook worden er prijskaartjes gemaakt en leren de kinderen hoe je moet betalen. We hebben geleerd dat je met een bankpas kunt betalen, maar ook met contant geld. Vooral het betalen met speelgoed geld vinden de kinderen erg leuk omdat je dan ook vaak wisselgeld terugkrijgt.

Deze week staat het cijfer 7 centraal. We doen daar allerlei spelletjes mee. Zoals pak eens 7 voorwerpen uit de klas, steek 7 vingers op en laat samen met je maatje met twee dobbelstenen zien wat samen 7 is.

Volgende week woensdag 14 december gaan we naar de voorstelling “Kleine IJsbeer” in Orpheus. We hebben daar veel zin in en wat fijn dat we voldoende auto’s hebben.

Donderdag 22 december hebben we een kerstdiner op school. Daarvoor willen we graag glazen potjes met de kinderen versieren voor op tafel. Zou u lege potjes mee naar school willen geven?

Hartelijke groet,

Juf Eveline, Juf Dilek, Juf Loeke en Juf Jolanda.
polar-bear-gb62d5ae0f_1920

Groep 3

Het is al weer tijd voor een nieuwe nieuwsbrief van groep 3

Vorige week donderdag waren bijna alle groepen weg. Alleen groep 1-2 en groep 3 waren op school. Natuurlijk hebben we met groep 3 gebruik gemaakt van het feit dat wij helemaal alleen waren in het gebouw.

We hebben verstoppertje gespeeld. De kinderen mochten in bijna alle ruimtes van het schoolgebouw verstoppen. We hebben de megafoon moeten gebruiken zodat iedereen kon horen wanneer het aftellen klaar was.

Met de lunch zijn wij met de klas naar de hal gegaan en hebben we daar ons brood opgegeten.

Toen wij maandag weer op school kwamen, was het tijd om de kerstboom op te gaan zetten in de klas. Deze is heel erg mooi geworden. De gang is dinsdag ook versierd. We komen al heel erg in de kerst sfeer.

Nog een paar weken en dat is het al weer vakantie. Tot die tijd blijven we hard werken en natuurlijk heel veel nieuwe dingen leren.
abstract-cartoon-art-g8c9de1b64_1920

Groep 4

Na de gezellige Sinterklaas tijd is het nu tijd om richting Kerst te gaan. De kerstboom staat in de klas, versierd door de kinderen. De vensterbank ligt vol en de kerstliedjes staan aan tijdens tekenen of spelen. De lootjesboom staat in het speellokaal klaar en er zijn deze week al veel kinderen (en ouders) langs geweest. Op naar het kerstdiner!

Naturalis

Wat hebben van vorige week donderdag een leuke dag gehad in het museum. Samen met groep 5 zaten we in de bus en groep 6,7, 8 deelden de andere bus. Er werden spelletjes gedaan, er werd getekend, er werd gekletst en er werd gelezen. Bij het museum bleek onze bus de andere bus te hebben ingehaald. Dus meester Tim ging vast de kaartjes ophalen om naar binnen te kunnen. Iedereen kreeg een sticker met een libelle. Zo wist iedereen in het museum dat wij bij elkaar hoorden. We gingen in twee groepjes, een groepje met juf Elif en een groepje met juf Kelly, door het museum. Elk groepje kreeg een speurtocht mee om dieren te zoeken. Maar er was zoveel te zien dat we bijna niet aan de speurtocht dachten. Het was een mooi avontuur en de kinderen vonden het geweldig. Het liefst gaan ze iedere dag naar een museum!

Data December

19 december: kerstbakjes maken (onder schooltijd)

De lootjesboom staat nog t/m dinsdag 20 december

21 december: ophalen prijsjes van de lootjesboom

22 december: kerstdiner

23 december: pyjamadag, kinderen 12u vrij

Rekenen

Yesssss!! We zijn begonnen met de keersommen. Nog niet het precies kunnen noemen hoeveel bijv. 2x6 is, maar wat nu eigenlijk een keersom is. Namelijk herhaald optellen. We zijn bezig om uit een verhaal de som te halen; neerleggen met blokjes, dan de groepjes tekenen, de lange plussom erbij schrijven en dan de keersom. En vandaag deden we het andersom; ze kregen een keersom, daarbij de lange plussom schrijven en een verhaal bedenken. Er is veel enthousiasme voor het bezig zijn met deze sommen.
Atlantis

We zijn bezig met het thema Eet smakelijk. Dit gaat natuurlijk over eten, maar deze week ging het ook over poep. Veel hilariteit dus. Want ja, poepen en plassen is toch wel een heel grappig onderwerp. En dan leren we ook nog dat vogels via één gaatje poepen en plassen, ieeeeellllllll.

Nieuws uit groep 5

Uitjes

Vorige week hebben we twee uitjes gehad. Op woensdag zijn wij samen met groep 6 tot en met 8 naar het ASK-theater in Orpheus geweest. We hebben de voorstelling Robin Hood en het verdwenen goud bezocht. Een leuke voorstelling waarbij het verhaal van Robin Hood ook naar onze tijd werd gehaald. Ouders die hebben gereden nog bedankt! Een dag later gingen we samen met groep 6 tot en met 8 en groep 4 naar Naturalis. Deze excursie werd ons aangeboden door het jeugdeducatiefonds. Een leuk en leerzaam uitje. Van de dinotijd, naar het leven en de dood van de dieren van nu. Door middel van een speurtocht hebben we het hele museum bezocht.
Kerst

Nu sinterklaas weer terug is naar Spanje, staat kerst weer voor de deur. In de klas staat de boom, opgetuigd door de leerlingen al een paar dagen in de klas. Met handvaardigheid zijn we kerststerren aan het knutselen, enkele hiervan kunt u al bewonderen op onze ramen. Ook worden de lootjes uit de lootjesboom al veel gekocht, dit kan nog tot dinsdag 20 december, op woensdag 21 december kunnen de prijsjes opgehaald worden. Donderdag 22 december hebben wij 's avonds het kerstdiner, de inschrijflijst voor de gerechten hangt bij het lokaal.

Mail mededelingen

Afgelopen week heb ik u een mail gestuurd met een aantal mededelingen. Eén daarvan ging over de werkboeken van de zaakvakken. Helaas heb ik deze nog niet allemaal terug. Voor uw kind is het van belang dat deze wel weer op school komen, hierdoor kan hij of zij de lessen het beste maken.

Kanjertraining

Met de kanjertraining gaan we bezig met gevoel. Hoe kan iemand zich voelen als je een witte pet op hebt, maar ook hoe voelt iemand zich als jij een zwarte pet op hebt. Durf jij ook over je gevoel te praten.
to-learn-gf92e368b6_1920

stavaza groep 6

Wat een feestweek was het vorige week...

ASK voorstelling:

Wat hebben de kinderen genoten van een ochtend in het theater. We hebben ademloos gekeken, geluisterd en ook mee geklapt en gezongen. En wat een verrassing dat Francis op de facebook pagina van de ASK onze groepen had getagd voor het winnen van koek en chocola. Ze had gewonnen, dus mochten wij na afloop van de voorstelling voor groep 5 en 6 chocolademelk en speculaasjes ophalen. bedankt Francis. Bedankt ook alle ouders voor het rijden! (en nogmaals excuus dat we veel later waren)

Naturalis:

In de bus naar Naturalis, wat een zit maar erg gezellig! In de bus werden er kerstliedjes gezongen, gekwartet, gelezen, gekleurd, maar vooral ook gekletst. In het museum hebben we onze ogen uitgekeken. Wat een mooi museum, een echte aanrader! De tijd was helaas wel wat kort, dus wellicht kunt u er in een van de vakanties nog eens naar toe met uw kind?

Kanjertraining:

"Juf wat fijn he dat we gewoon onszelf mogen zijn!" Zo is het groep 6. Trots!

Kerstsfeer:

De school en groep is deze week in de kerstsfeer gebracht. Elke dag komen we binnen met de kerstboomlichtjes aan en het kacheltje. Het is dat het licht aan moet om te werken en lezen, maar anders had groep 6 graag de hele dag in het donker gezeten.

Warme kleding:

Doordat we de meters in de klas hebben, zien we nu steeds vaker dat we moeten ventileren. Dat betekent echt dat het frisjes aanvoelt in de klas. Een warme trui is dan geen overbodige luxe!

Foute kersttruiendag woensdag 14 december a.s.:

Op deze dag mag iedereen die een "foute" kersttrui heeft 'm aantrekken!

Meer informatie over het kerstdiner:

Donderdag 22 december is het kerstdiner van 18.00-19.00. De "gerechtjes" zijn al ingevuld op het blad naast de deur van groep 6. Het ziet er weer fantastisch lekker uit! Meer informatie krijgt u via de mail/parro vrijdag 16 december!

De kerstlootjes verkoop:

Elke dag na schooltijd van ongeveer 14.00-14.15 kunnen de kerstlootjes gekocht worden. De kinderen zijn hier erg enthousiast over. Met de opbrengst van de lootjes kunnen we extra dingen doen voor de kinderen zoals eerder vermeld.
christmas-sweater-g6ed567771_1280

Nieuws uit groep 7/8

Sint is nog niet de deur uit of we zitten alweer volop in de kerstsfeer.
Na een leuke dag met Sinterklaas en mooie surprises staan nu de kerstbomen in de klas en is de lootjesboom in de speelzaal alweer in volle gang.

De kinderen kunnen ook op de lijsten alvast aangeven wat ze meenemen bij het kerstdiner.
We zijn vorige week naar Naturalis geweest. Daarvoor een ochtend naar de voorstelling van Robin Hood in het ASK theater. We zullen de beelden en foto’s delen in de volgende klassenvideo. Deze komt vlak voor of net in de kerstvakantie zodat we alle mooie momenten mee kunnen pakken tot de vakantie en in één keer kunnen laten zien.

Rekenen
We zijn inmiddels begonnen in een nieuw blok. Groep 7 is daarmee fanatiek aan de slag gegaan met het leren omgaan met de rekenmachine op de juiste manier. Hoe kun je die nou gebruiken bij de les zonder antwoorden voor te zeggen. Zij gaan ook met procenten en breuken aan de slag. Groep 8 zit middenin de breuken en de staartdelingen.

Taal
We zijn met taal bezig geweest deze week met de taalspelletjes die te maken hebben met de woorden van het thema. Dit om ook buiten ons werkboek te oefenen met de woorden van de toets. Dit hebben we in groepjes gedaan en elk groepje draaide naar een aantal minuten door naar een volgend spel.

Zaakvakken
We zijn deze week begonnen met een nieuw thema van geschiedenis.
Voor groep 7 is dat: Monniken en ridders
Voor groep 8 is dat: Pruiken en revoluties

Kanjertraining
We zijn met de kanjertraining druk bezig met pettenkwadrant.
Alle leerlingen komen aan de beurt en de tips en tops komen in de klassenmap van pettenkwadrant.

De kinderen hebben ook deze week een blad meegekregen voor het werkstuk.
Dit moet voor de zomervakantie af zijn zodat het op het rapport komt te staan.
Stap voor stap staat op het formulier hoe het word document gemaakt moet worden. Printen kan daarvoor op school. Zij hoeven dit niet te presenteren. Alleen in te leveren. De onderwerpen waar ze uit kunnen kiezen zitten aan de papieren vast.

Rest van de agenda:
- donderdag 22 december: kerstdiner
- vrijdag 23 december : 12 uur vrij en pyjamadag

Mochten er nog vragen of opmerkingen zijn dan horen we dat graag.
Met vriendelijke groet,
Juf Linda en Juf Naomi
U ontvangt deze nieuwsbrief omdat u een relatie van ons bent of omdat u zich heeft aangemeld voor de nieuwsbrief.
Uitschrijven
Een afbeelding van...