rietendakschool
nieuwsbrief De Rietendakschool | november 2022

Agenda

27 mei
t/m
7 jun

Toetsweek

28 mei
t/m
31 mei

Avondvierdaagse Ugchelen

12 jun
t/m
14 jun

Kamp groep 8

20 jun

Studiedag

21 jun

Sterrenshow

20220912_164247

EC ouders gevraagd

volunteers-2729696_1280
Beste ouders/verzorgers,

Zoals velen van jullie wel weten hebben wij een evenementencommissie (EC) bij ons op school.

De EC bestaat uit 2 leerkrachten (juf Monique groep 6 en juf Linda groep 7/8) en ouders.

Wij verzorgen de evenementen binnen de school, denk hierbij aan bijvoorbeeld sinterklaas, kerst en de sterrenshow. Hiervoor willen wij altijd wat moois voor alle kinderen neerzetten maar dit vraagt wel enige hulp. Wij als leerkrachten zetten de boel op touw en vragen dan binnen de EC wie ons kan helpen.

Nu zijn er niet veel ouders meer binnen de EC en hebben wij dan ook de brandende vraag... Wie wil ons team van ouders komen versterken?

Bij interesse of vragen kunt u bij een van ons terecht. Wij hopen dan ook snel u te kunnen verwelkomen en weer mooie evenementen voor de kinderen neer te zetten.

Met vriendelijke groeten,

Juf Monique groep 6 & juf Linda groep 7/ 8

kanjertraining voor ouders

family-ge58f8581f_1280
Vanaf nu zal ik elke keer een stukje met u delen vanuit de kanjertraining voor ouders.

Deze week:

Maak dagelijks echt contact met je kind.

Werk aan een goede relatie met je kind.

Een kind heeft behoefte aan een goede relatie met jou. Het wil zich gezien en gehoord voelen door vader en moeder.

Individuele aandacht.

Persoonlijk aandacht zorgt ervoor dat je kind zich door jou voelt gezien. Het kind doet er toe voor papa en mama, het kind
is geliefd, er wordt van haar/ hem gehouden.

De waan van de dag.

In veel gezinnen hebben de ouders het druk met hun werk en het regelen van de dagelijkse dingen. Probeer toch met regelmaat iets met je kind alleen te doen. Een uurtje winkelen, een spelletje spelen, enz. is vaak al genoeg .

Mvg juf Monique

Kanjer coördinator/antipest coördinator

Groep 1-2

Het zijn weer drukke tijden. We zijn in de klas begonnen met ons voor te bereiden op de komst van Sinterklaas en natuurlijk ook Piet.

We hebben geleerd over de M van Mijter (en natuurlijk van mama). Voor in de bakkerij is deeg gemaakt om pepernoten en speculaaskoekjes mee te maken. Het ruikt heel erg lekker. We mogen ze alleen niet opeten want het is zoutdeeg en we hebben gezien dat daar heel erg veel zout in gaat.

Op 15 november zijn we naar het bos geweest. Dat was erg leuk en we hebben prachtig weer gehad. We zijn in het bos en op de heide op zoek gegaan naar verschillende soorten dieren en naar paddenstoelen. Het was een fijne dag samen met de ouders en ook de kinderen, ouders en juffen van de peuterspeelzaal.

Groep 3

Beste ouder/ verzorger,
We zijn gestart met kern 4 van Veilig leren lezen! In deze brief geven wij u informatie over de inhoud van deze kern.

Thema kern 4: Waar woon jij?
Dirk en Dora, de hoofdpersonen van het verhaal ‘Lollig’, wonen in een flat die per ongeluk op zijn kop wordt gezet. Zij vinden dat wel lollig, maar de andere bewoners niet ... Dit thema geeft aanleiding voor gesprekken en activiteiten rondom verschillende soorten huizen, onderdelen van huizen, wat staat er in de verschillende kamers, enzovoorts.

Letters en woorden lezen in kern 4
De nieuwe letters in kern 4 zijn: w, o, a, u, j. In de vorige kern hebben de kinderen al de gelegenheid gekregen om naast woorden zoals ‘doek’ en ‘ijs’ ook eens woorden zoals ‘spaar’ en ‘vrij’ te lezen. Het is geen probleem als uw kind dat nog moeilijk vindt. Deze woordjes horen nu nog niet bij de basisstof. Wel kan uw kind nu al ‘stam + t’ lezen zoals ‘vaart’ en ‘rent’, maar nog niet ‘rijdt’ of ‘wordt’.

Samen lezen stimuleert!
Prentenboeken worden veel voorgelezen in de kleutergroepen. Maar ook in groep 3 zijn ze nog prima te gebruiken! Kinderen smullen vaak voor de tiende keer nog van een verhaal. Nu uw kind al heel wat letters kent, kunt u het zo nu en dan een woord of een stukje van de tekst laten lezen. Soms herinnert een kind zich de tekst nog en herkent het zelfs een lang woord al aan een aantal letters. Een leuke en stimulerende ervaring!

Met rekenen is groep 3 gestart met het splitsen van de getallen 8 t/m .10 . De getallenlijn t/m 30 wordt geautomatiseerd. De getallen worden van klein naar groot gezet , of van groot naar klein.

Het is leuk als u buiten met uw kind loopt en u kijkt naar de even en oneven huisnummers. Dit zijn altijd sprongen van 2. Zo bent u spelenderwijs aan het het rekenen.

Sinterklaas en de pieten hebben gebeld met de juffen . Ze zijn zeer trots op de kinderen van groep 3 , Groep 3 zingt en danst ook af en toe voor Sint en zijn pieten. Dat ziet erl mooi uit.

We tellen elke dag hoeveel nachtjes we moeten slapen. voordat de Sint en zijn Piet op school komen. Het zijn spannende dagen...............

Groetjes, de juffen van gr.3.
saint-nicholas-g5de4718f9_1280

Nieuws uit groep 4

Leuke uitjes en/of activiteiten voor groep 4

Allereerst gaan we op donderdag 1 december naar Naturalis in Leiden. Een heel gaaf museum waar onder andere het geraamte van een dino te zien is. We hopen dat u een tussendoortje en brood meegeeft. Snoep is niet toegestaan. We gaan samen met de groepen 5, 6 en 7/8 en gaan er samen een heel leuke en vooral bijzondere dag van maken!

Op maandag 19 december gaan we kerstbakjes maken met het Staatsliedenhuis. Dit is een verzorgingstehuis. Alle kinderen moeten voorafgaand een (planten) bakje meenemen. Hier gaan ze het kerstbakje in maken. Geeft u tijdig een (planten) bakje mee? Alvast bedankt! Wij kijken er enorm naar uit.

Kanjerlessen

In groep 4 zijn we momenteel bezig met het herhalen van de oefening Motor en benzinepomp. Deze oefening laat zien dat 'motorgedrag' vaak ophoudt als er geen benzine (aandacht) aan geschonken wordt. Ook leren we ons te concentreren op ons eigen werk. Hoe blijf je de focus houden terwijl er ergens onrust is? Hoe kan je je blijven concentreren als je iemand door de klas ziet lopen? Groep 4 laat al een enorme verbetering zijn bij deze oefening. De focus kan steeds beter worden gehouden. Knap hoor!

Vorige week zijn we begonnen met een oefening waarbij je letterlijk achter iemand mag gaan staan als je diegene vertrouwd. Waarom vertrouw jij iemand? Is dit vanwege hulpvaardig gedrag, vanwege het goed samen kunnen werken of het rustige karakter? En welke tip kan je meegeven wanneer je iemand nog niet vertrouwd? Met deze tips gaan we er samen voor zorgen dat er nog meer vertrouwen komt in de klas. Want één ding is zeker, iedereen wil graag te vertrouwen zijn.

De eerste zes leerlingen zijn al voor de klas gaan staan. Ze mogen hier zelf voor kiezen om zo feedback op hun gedrag te krijgen van de klas. Deze feedback is niet gericht op de persoon maar puur op het gedrag dat ze laten zien op verschillende momenten. Heel knap hoe deze zes leerlingen met de gegeven feedback omgaan. We zullen deze oefening de aankomende tijd blijven herhalen.
Schoen zetten

De kinderen hebben vandaag hun schoen gezet en hard gezongen voor Sint en Piet. Afgelopen vrijdag hebben ze al een leuke muts geknutseld die ze morgen op gaan zetten als Sinterklaas en Piet komen. Mocht uw kind het leuk vinden, mag het verkleed als Sint of Piet op school komen.

Nieuws uit groep 5

smiley-gfdd60e4b8_1920
Sinds vorige maandag is groep 5 één leerling rijker geworden. Wij willen Vinny bij ons in de groep verwelkomen. Complimenten voor hoe hij al in de groep is opgenomen. Deze week hebben we een ware feestweek. Behalve dat Asrat en Liyan jarig waren, was ook juf Lisa jarig. Tot slot gaan we morgen het Sinterklaasfeest vieren. We zijn erg benieuwd naar alle surprises en mooie gedichten.

Volgende week hebben we ook een drukke week.
- Maandag hebben de juffen en meester een studiedag en zijn de leerlingen vrij.
- Woensdag gaan we naar het ASK-theater. Na de voorstelling Robin Hood.
- Donderdag gaan we met groep 4 tot en met 8 naar Naturalis. Een uitje georganiseerd door het jeugd-educatiefonds. Hiervoor heeft juf Naomi u vorige week een mail gestuurd.

Tot slot zijn we met de kanjertraining bezig met aardige dingen zeggen tegen elkaar. Gisteren hebben we met een oefening elkaar complimenten gegeven. Daarbij hebben we ook complimenten gegeven aan diegene die je normaal niet zo veel spreekt.

groep 6

boekenlezen
In onze mooie bibliotheek lenen de kinderen veel boeken. Ze lezen graag en wij roosteren elke dag vrij lezen in.

De keuze is reuze!

Morgen gaan wij gezellig met elkaar de surprises uitpakken, er zijn vast weer mooie creaties gemaakt. Hopelijk komt Sint nog even bij ons in de klas. In de pauze krijgen zij wat lekkers. De kinderen zijn om 12.00 vrij.

Volgende week hebben wij leuke dingen op het programma staan:

Maandag 28 november: zijn de kinderen vrij en heeft het team een studiedag.

Dinsdag 29 november: hele dag gewoon school

Woensdag 30 november: In de ochtend naar de ASK voorstelling: Robin Hood in Orpheus

Donderdag 1 december: met de bus naar Naturalis

Vrijdag 2 december: hele dag gewoon school

Met de kanjertraining gaan wij verder met het onderwerp vertrouwen en jezelf mogen zijn. Dit wordt mooi geoefend met het pettenkwadrant en de verschillende oefeningen in ons werkboek.

Nieuws uit groep 7/8

d98ecc432e820dff2144b0ed55ee919c
Sint
Morgen gaan we met onze surprises aan de slag. Ze zijn vandaag op school gebracht en we hebben al supermooie creaties voorbij zien komen! De leerlingen zijn morgen om 12 uur vrij!

Rekenen
We hebben net de rekentoets gehad. We zijn daarin druk bezig geweest met het onderwerp schaal. Dit is toch een onderdeel dat voor beide groepen nog wat vragen opriep. We gaan hier de komende periode verder mee aan de slag. Volgende week starten we in een nieuw blok. Dit is het laatste blok voor de supertoets. Hierin controleren we alle tot nu toe aangeboden doelen.

Taal
We zijn met taal alweer bij de tweede woordenschatles over het thema mysteries en licht.
We zullen hier nog ruim 1.5 week mee oefenen, en inzetten op woordenschat voordat de toets wordt gemaakt.

Atlantis
We hebben leuke boeken met Atlantis. De thema’s sluiten mooi aan bij natuurzaken en bij ons thema van taal.

Engels
We zijn begonnen in een nieuw thema over: health. Hierin merken we dat we samen goed gaan oefenen met de grammatica. Dit is in het Engels toch nog wel wat anders dan in het Nederlands.

Zaakvakken
De leerlingen hebben vandaag de samenvatting meegekregen van de toets.
Zij hebben de toets van natuur op vrijdag 2 december.

Citotrainer
Elke week zijn we minimaal een uurtje op de woensdag druk met citotrainer. De eerste paar opgaves maken we daaruit samen en daarna gaan de leerlingen zelf aan de slag met de rest van de opgaven. Dit zodat we ook kunnen controleren hoe het gaat als ze het zelfstandig moeten doen. Dit leveren zij vanuit de weektaak ook bij ons in.

Kanjertraining
We zijn met de kanjertraining druk bezig met pettenkwadrant.
Alle leerlingen komen aan de beurt en de tips en tops komen in de klassenmap van pettenkwadrant.

Volgende week hebben we een beetje een aparte, maar wel gezellige week.
Er staan namelijk een aantal uitjes gepland.
De maandag zijn de leerlingen vrij in verband met een studiedag.
De dinsdag is een normale dag, maar de woensdag en de donderdag gaan we op pad.
Woensdag hebben we een voorstelling in het ASK theater over Robin Hood. We zullen daar met groep 7/8 op de fiets heen gaan.
De donderdag is ons uitje naar Leiden, naar het Naturalis.
We zullen daarom om 8.15 verzamelen zodat we optijd de bus in kunnen.
Vrijdag is weer een normale dag.

Rest van de agenda:
- dinsdag 6 december: start lootjesboomverkoop
- donderdag 22 december: kerstdiner
- vrijdag 23 december : 12 uur vrij

Mochten er nog vragen of opmerkingen zijn dan horen we dat graag.
Met vriendelijke groet,
Juf Linda en Juf Naomi

U ontvangt deze nieuwsbrief omdat u een relatie van ons bent of omdat u zich heeft aangemeld voor de nieuwsbrief.
Uitschrijven
Een afbeelding van...