rietendakschool
nieuwsbrief De Rietendakschool | februari 2022

Agenda

29 mei

Pinksteren

30 mei
t/m
9 jun

Toetsweek

14 jun
t/m
16 jun

Kamp groep 8

19 jun

Studiedag

21 jun

Intekenen rapportgesprekken

De kleutergroep

Beste ouders,

Na de voorjaarsvakantie gaan we spelen en werken rondom het thema: ' Gezond eten'.
Voor het spelen in de winkel en de huishoek, hebben we (lege) verpakkingen nodig van verantwoord eten. Zou u mee willen sparen voor ons?
Wat ook erg leuk zou zijn als u een recept voor ons heeft. We denken dan ook aan eenvoudige recepten uit een ander land dan Nederland.
Leuk thema om thuis extra met de kinderen naar gezond eten en drinken te kijken of tijdens het boodschappen doen.
healthy-g3fe45007f_1280

De kleutergroep

Vorige week leek het erop dat alle zieke kinderen en juffen terug waren maar deze week zijn er weer veel zieken. Niet alleen corona maar er heerst ook buikgriep. Hopelijk zijn we volgende week weer allemaal paraat. Daarna kan iedereen even goed bijtanken vanwege de voorjaarsvakantie.

De kinderen hebben buiten ontdekt dat je heel leuk van de bult af kunt rollen. Ze hebben veel plezier daarmee, dus als ze met erg vieze kleren thuiskomen dan weet u waar dat van komt. Het is sowieso heel fijn als kinderen op school kleding aan hebben die tegen een stootje kan. We spelen veel buiten en zeker met dit natte winterweer kun je niet voorkomen dat ze vies worden.

Een aantal kinderen heeft nog veel moeite om de jas dicht te krijgen, wilt u daar thuis mee oefenen?
Het is fijn voor ons maar zeker ook voor de kinderen als ze zelfredzaam zijn. Op woensdag gaan ze gymmen, ook dan is het wenselijk dat ze zichzelf kunnen aan- en uitkleden. Dus graag makkelijke kleding op woensdag.

Volgende week is juf Irma voor het laatst op school. Zij gaat verhuizen. Juf Janet komt dan van woensdag t/m vrijdag in onze groep werken.
Juf Dilek gaat haar vervangster inwerken voordat ze met zwangerschapsverlof gaat.

Binnenkort kunt u inschrijven voor een rapportgesprek in de parro-app. Volgende week vrijdag krijgen de kinderen hun rapport mee naar huis. Gelukkig mogen we vanwege de versoepelingen de gesprekken weer op school voeren.

Fijn weekend allemaal.
Groetjes van alle juffen.
children-gcba5680d0_1280

Het letterfeest van groep 3

Groep 3 is deze week klaar met kern 6 en dat betekent dat de laatste letters zijn geleerd. Alle reden voor een feestje! A.s. vrijdag vieren we het letterfeest en reiken we letterdiploma’s uit.

Thema kern 6: Verhalen in je buik

Het verhaal bij deze kern, ‘De alfapet’, gaat over een droom van de opa van Kim. Een droom waarin letters woorden worden en zelfs hele verhalen! De kinderen gaan ook zelf verhalen verzinnen en vertellen. Ze leren de betekenis van woorden en uitdrukkingen als: ‘je iets voorstellen’, ‘ongelooflijk’, ‘het thema’ en de ‘werkelijkheid’.

Letters en woorden lezen in kern 6

De letters g, au, ui, f en ei worden geleerd. Dit zijn de laatste letters die aanbod kwamen. De letters ‘ui’ en ‘ei’ worden nog wel eens verkeerd geschreven. We leren de kinderen daarvoor geheugensteuntjes aan: bij de ‘ui’ komt eerst de ui (de kinderen maken met hun linkerhand de vorm van een ui die lijkt op de vorm van de letter ‘u’) en daarnaast ligt het mesje (de kinderen strekken hun rechterhand en draaien de handpalm naar links; zo ontstaat de ‘i’). Bij de ‘ei’ krijg je eerst het ei (de ‘e’) en dan het lepeltje (de ‘i’).

Toetsen na kern 6

Als alle letters zijn aangeboden, vindt een belangrijk toetsmoment plaats. Naast de letterkennis en het woordlezen bekijken we hoe het gaat met het lezen van een tekstje, en we nemen een letter- en een woorddictee af. Met de kinderen die nog niet alle letters kennen, gaan we extra oefenen.

Rekenen

In de nieuwe methode zijn we nu bezig met de getallen t/m 100 te plaatsen op de getallenlijn, 5 sommen en plattegrondjes te maken met blokken.

En wat geeft het de kinderen een heerlijk gevoel dat ze weer overal kunnen spelen op ons mooi schoolplein.

De kinderen hebben super hard gewerkt, nog een weekje en dan verdient groep 3 een welverdiende voorjaarsvakantie. Ga er lekker van genieten.

Nieuws uit groep 4

De afgelopen weken waren drukke weken. We hebben de Cito toetsen gemaakt en helaas was ik ziek, waardoor er verschillende leerkrachten voor de klas stonden. Het is fijn dat de kinderen naar school konden en ik geloof dat ze het ook wel gezellig hebben gehad. Knap en complimenten hoe de kinderen het de afgelopen weken hebben gedaan. Ik ben trots op ze!

Gym

Op maandagochtend beginnen we altijd met gym. Vaak starten we met een tikspel en daarna zijn er verschillende vakken waar de kinderen in kleine groepjes een spel of een oefening doen. Regelmatig staat het zweet ze op het voorhoofd. Het is mooi om te zien dat ze steeds zelfstandiger een spel kunnen spelen met elkaar.
Rekenen

Met rekenen zijn we inmiddels druk met de tafels. De kinderen leren nu dat vermenigvuldigen herhaald optellen is. Ook zijn we bezig met de digitale tijd. De kinderen leren de hele uren, halve uren en kwartieren op de digitale klok. Vooral de halve uren en kwartieren zijn lastig.

Nog één week en dan is het alweer voorjaarsvakantie!

Groetjes,

Juf Kelly
olympia-g5d1769bcd_1280
Nieuws uit groep 6

In groep 6 zijn we druk bezig geweest bij rekenen met kolomsgewijs optellen en aftrekken, breuken plaatsen op de getallenlijn en vergelijken. Klokkijken is uitgebreid met het aflezen op de seconden nauwkeurig. Dit is voor sommigen echt nog lastig!

Bij taal zijn we beland bij het onderwerp: sport. Mooi onderwerp dat past bij de Olympische spelen en deze sportieve klas.

Tijdens spelling hebben we tot nu toe de volgende categorieën geleerd:
Vraagt u aan uw kind maar eens wat de regels zijn!

Verder spreekt het onderwerp van het nieuwe boek van de leesmethode de kinderen erg aan: Onderwaterwereld. Naast deze lessen wordt er ook voorgelezen uit de serie van Geronimo Stilton. Groep 6 geniet enorm van het voorlezen.(en de juf ook!)

Tijdens de creatieve les van meester Thomas hebben de kinderen hun droom winterlandschap geknipt/geplakt en gekleurd. Uiteraard mochten ook de glitters niet ontbreken.

De muziek juf is er gelukkig weer en tijdens de afgelopen lessen leerden de kinderen hoe een lied is opgebouwd. Een intro, een brug, een refrein en een couplet zijn termen die o.a. voorbij kwamen. Wat een ritmische en muzikale kinderen zijn het toch!

Onder begeleiding bekijken wij als team de uitslagen van alle toetsen en analyseren wij daar waar nog extra inzet nodig is en op welk gebied. Daarnaast wordt de laatste hand gelegd aan het maken van de rapporten. Deze wordt volgende week vrijdag aan uw kind mee gegeven.

Het intekenen van een rapportgesprek kan ook volgende week. Het intekenen gebeurd

via de parro app. Neemt u even contact met mij op als het u niet lukt?

Na de tulpvakantie zullen de rapport gesprekken plaatsvinden.

En na de tulpvakantie is ook juf Yvet weer bij ons terug! Wij kijken er naar uit. Wat hebben wij haar gemist...

Bijna vakantie voor groep 7/8

Bijna alle adviezen zijn gegeven aan de leerlingen van groep 8.
Wat zijn juf Linda en ik trots op wat iedereen laat zien.
Hetzelfde geldt voor de citotoetsen van groep 7, ook daar zijn we trots op wat we zien.

Het verdelen van de rollen voor de eindfilm is ook alweer gedaan.
De leerlingen kunnen via de app de tekst leren, liedjes oefenen en het script zelfs beluisteren.
Fijn dat de rolverdeling zo snel ging, zo kunnen we mooi snel de tekst leren.
Wordt u al nieuwsgierig waar de eindfilm over gaat?......

Met rekenen zijn een aantal leerlingen uit groep 8 en heel groep 7 bezig met een Bareka.
Dit is een rekentoets waarin we precies in het opgebouwde rekenmuurtje de moeilijkheden zitten voor de leerlingen. Zo kunnen we heel gericht gaan inzetten op de dingen die zij lastig vinden. Met taal hebben we vandaag de toets gemaakt van het blok. We zullen daarna nog een aantal lessen maken om het blok af te sluiten. Voor spelling geldt hetzelfde, alleen is hier de toets al van geweest. Het oefenen met moeilijke woorden uit het gemaakte dictee gaat steeds beter. Met begrijpend lezen/Atlantis zijn we gestart in een nieuw boek. Groep 8 leert alles over de werking van industrie en groep 7 leert alles over de sterren en het zonnestelsel.

We gaan komende week beginnen met een nieuw blok van Geschiedenis.
Tussendoor zijn we bezig met het vak burgerschap. Wat komt er allemaal op je af als burger.
Waar heb je recht op in de samenleving etc. We leren nu alles over het onderwerp stemmen.

Ik wil komende week een knutselopdracht starten met de leerlingen.
We zullen gaan werken met papier maché.
Zou u zoveel mogelijk kranten willen bewaren en deze meegeven naar school?

- Maandag 21 februari – toets natuur
- Dinsdag 22 februari – toets Engels en huiswerk inleveren
- Woensdag 23 februari – huiswerk mee voor na de vakantie.
- Vrijdag 25 februari – rapport mee
- Maandag 28 februari tot en met 6 maart – voorjaarsvakantie

Mochten er nog vragen of opmerkingen zijn, dan hoor ik dat graag.
Met vriendelijke groet,
Juf Naomi


U ontvangt deze nieuwsbrief omdat u een relatie van ons bent of omdat u zich heeft aangemeld voor de nieuwsbrief.
Uitschrijven
Een afbeelding van...