rietendakschool
nieuwsbrief De Rietendakschool | maart 2022

Agenda

29 mei

Pinksteren

30 mei
t/m
9 jun

Toetsweek

14 jun
t/m
16 jun

Kamp groep 8

19 jun

Studiedag

21 jun

Intekenen rapportgesprekken

De kleutergroep

veggies-5395029_1280
In de kleutergroep zijn de kinderen druk met gezond en ongezond eten. Ze worden zich steeds meer bewust van wat gezond is voor je lichaam. Het gaat niet alleen over eten maar ook over beweging en hygiene. De afgelopen 2 weken hebben het ontbijt en de tussendoortjes centraal gestaan en de komende twee weken gaan we het hebben over de lunch.
In de huishoek moet de voorraadkast op orde blijven en wordt er 'gezond gekookt'. Ze doen hun boodschappen in de supermarkt en leren over de verschillende rollen zoals winkelier, kassière, vakkenvuller e.d. De artikelen moeten geprijst worden en er moet op de juiste manier afgerekend worden.
Ze leren over euro's en pasjes en kunnen evt. zegeltjes plakken op hun spaarkaart.
In de schrijfhoek worden boodschappenbriefjes gemaakt, geschreven, getekend of gestempeld,
Met de weegschaal wordt het fruit en groente gewogen maar ook in de zandtafel leren ze wegen met de weegschaal en zand. Ze vullen en legen verschillende inhoudsmaten waarbij de begrippen: vol, leeg, voller, halfvol, meer, minder en evenveel aan de orde komen.
Het prentenboek van Rupsje nooit genoeg vinden ze erg leuk en dit boek brengt weer genoeg activiteiten om in de kring of hoeken mee te spelen.

Woensdag is er een gastles van het CJG geweest waarbij de kinderen veel hebben gehoord en geleerd over de gevolgen van snoepen voor je gebit en hoe belangrijk het is dat je op de goede manier je tanden poetst.

Fijn dat al een aantal mensen voor ons verpakkingen van etenswaren voor onze winkelhoek en huishoek hebben gespaard om mee te spelen . We kunnen voor de komende weken nog wel wat meer gebruiken. Sparen jullie nog mee?
Voor knutselactiviteiten zijn de verpakkingen ook heel geschikt.
dental-4120073_1280

Nieuws uit groep 4

‘De tijd vliegt’ zeggen we vaak. En dat wordt elke keer weer bevestigd. Inmiddels is het alweer maart en straalt de zon weer heerlijk. U heeft het rapport van uw kind(eren) voor de vakantie gekregen. En de rapportgesprekken zijn ook geweest. De kinderen hebben hard gewerkt voor hun mooie rapport en ik ben enorm trots op groep 4.

Judo

De eerste lessen judo zijn geweest. Alle kinderen kregen een judo-pak aan en leerden ze hoe ze de band om moesten doen. Daarna leerden ze het begroeten bij judo en begonnen ze met een leuk tikspel. Vervolgens deed de meester voor hoe ze moesten vallen en bij het vallen mochten ze afslaan op de mat. Uiteindelijk mochten ze in tweetallen nog even stoeien met elkaar. Ook hebben ze leren rollen over hun schouder en mochten ze elkaar in de houdgreep nemen.

De kinderen vonden het leuk en deden enthousiast mee!
Boekbespreking

Inmiddels zijn er al een paar kinderen geweest die hun eerste boekbespreking hebben gedaan. Het is best wel even spannend om voor de klas te vertellen, maar ik heb ook veel plezier gezien bij de kinderen die zijn geweest. Er worden mooie vragen gesteld aan het eind van de boekbespreking en goede tips en tops gegeven.

Rekenen

Met rekenen leren we steeds moeilijkere sommen. Bijvoorbeeld 38 + 25=, die leren de kinderen uitrekenen met de strategie: rijgen. In dit blok doen we de erbij sommen. In het volgende blok leren we de eraf sommen.
Spelling

De 12 categorieën van groep 4 hebben de kinderen inmiddels geleerd. Maar de woorden worden nu moeilijker, want soms moeten ze ook twee categorieën gebruiken in één woord. We herhalen en oefenen elke dag met een oefendictee.

Ook zijn we met grammatica bezig. Wat is een werkwoord, een lidwoord en een zelfstandig naamwoord. En wanneer gebruik je een hoofdletter.

Atlantis

We zijn bezig met thema 3 en die gaat over Kriebelbeestjes. We kriebelen er op los in groep 4. Het is leuk om te zien hoe enthousiast de kinderen worden van de thema’s van Atlantis. Vorig thema ging over Eet smakelijk en daar kregen we steeds een beetje trek van.

Juf Yvet en ik lezen voor uit de Gorgels van Jochem Myjer. Van de week was er een les over Jochem Myjer tijdens Atlantis. Hierin lieten ze zien dat hij ook cabaretier is. Met een erg leuk filmpje. De kinderen moesten heel hard lachen om het liedje Wakker worden.

Groetjes,

Juf Kelly

Nieuws uit groep 5

Vorige week zijn wij begonnen met schooljudo. Tot nu toe hebben we al twee erg leuke en leerzame lessen gehad. Deze lessen hebben steeds een ander thema. We zijn begonnen met je grens aangeven en afgelopen maandag stond samenwerken centraal. Zo leren we naast de basis van judo ook nog mooie kanjervaardigheden. 
Doordat we nu voor elke leerling een Chromebook hebben, zijn we hier ook veel extra op aan het oefenen. Dit helpt de leerlingen echt vooruit. Naarst rekenen, taal en spelling gebruiken we ze ook om digitale vaardigheden te leren en zelfs bij muziek. Hierbij hebben we op de chromebooks een muziekstuk gecomponeerd. Enkele van deze muziekstukken gaan we in een andere les ook samen spelen.

We zijn al een aantal weken extra aan het oefenen en het toetsen van de tafels. We zien al mooie resultaten. Blijft u thuis ook oefenen met de tafels? Daarnaast is thuis oefenen met klokkijken en veel lezen altijd goed.

Groep 6

  • Onze groep is weer compleet; juf Yvet is weer terug! Wat zijn wij blij dat zij er weer is.
  • Bijna alle ouders hebben wij op een gesprek gehad voor een rapportbespreking. Ook dat was fijn, fijn dat we elkaar weer fysiek konden spreken.
  • De schooljudo is begonnen, de kinderen hebben nu twee lessen judo gehad van meester Teun. Fantastisch om te zien hoe de kinderen zich inzetten. De kinderen krijgen nog 4 lessen judo. Wilt u uw dochter of zoon eraan helpen herinneren dat er tijdens de judo les geen sieraden gedragen mogen worden?
  • Deze week stond tijdens de spellingles een nieuwe categorie 25 centraal: Het routewoord. je hoort een oe maar schrijft een ou.
  • Bij rekenen gaat het in de aankomende lessen om meten met de maten km, hm, dam, dm, cm en mm en het omrekenen. En komma getallen, wat staat er eigenlijk achter de komma; 3, 356 betekent 3 eenheden, 3 tienden, 5 honderdsten en 6
  • duizendste... Moeilijk hoor, maar wat doen ze het goed!
  • En de afgelopen week hebben alle kinderen een Chromebook gekregen. Nu kunnen we vaker op de digitale programma's oefenen die bij de methoden hoort. Thuis kunt u bijvoorbeeld uw kind ook nog laten oefenen op www.meestermichael.nl. Op deze website vindt u aantrekkelijke oefenstof op de diverse vakgebieden.
De bronafbeelding bekijken

Nieuws uit groep 7/8

We zijn na de voorjaarsvakantie alweer druk bezig met van alles in de groep.
We zijn met name op de woensdagen aan het oefenen voor de entreetoets en de eindcito.
De groep is dan gesplitst aan het werk, de ene juf oefent entreetoetsvragen en de andere juf de eindcitovragen. Zo hebben we nog meer aandacht voor de groep en kunnen we de kinderen nog beter voorbereiden op de vraagstelling.

Naast de entreetoets en de eindcito is ook het verkeersexamen iets dat in zicht komt.
Met name de theorie zal binnenkort worden getoetst. In onderstaand schema met alle belangrijke data kunt u een overzicht vinden. Ik heb de organisatie nogmaals een keer gemaild met de vraag voor de route. Zodra ik bericht krijg, stuur ik de definitieve route door. De kinderen hebben gisteren een papier meegekregen met handige tips en de komende tijd werken we aan oefenexamens en oefenvragen.

Een compliment voor het huiswerk taal. Het ontleden gaat met de juiste kleurtjes steeds beter en dat maakt het een stuk fijner om te zien waar de moeilijkheden voor de groep nog liggen.

We hebben inmiddels voor groep 8 ook een locatie gevonden waar we mogen filmen.
Een echt kasteel dat zelfs lekker dichtbij is, waar we binnen en buiten mogen filmen.
Na de meivakantie gaan we alle scenes opnemen. Denken jullie eraan dat ik voor de 25e van maart graag de akkoordverklaring en schoolkeuze wil weten? Dan kan ik de kinderen optijd aanmelden voor het VO.

Wat doen we verder de komende periode:
Rekenen: morgen hebben de leerlingen de toets van blok 5. Daarna zullen we starten met een nieuw blok en zullen we het huiswerk gerichter kunnen meegeven omdat we hopen dat de Bareka (rekentoets) dan ook af is.
Taal: we zijn een nieuw thema gestart. Helden (groep 7) en Portret (groep 8). We gaan bij de taal meer inzetten op woordenschat en zullen daar ook samenwerkend en creatief mee aan de slag gaan zodat het nog beter blijft zitten.
Spelling: vandaag hebben we de toets van blok 5 gemaakt. We maken dit blok in de herhalingsweek af en zullen daarna starten met een nieuw blok. De categorieën gaan erg goed!!
Natuur: We starten met een nieuw thema. Daarin hopen de juf en ik iets mee te nemen tijdens de natuurlessen waar we zorg voor moeten dragen, iets leuks, iets anders, maar wel lesstof…..!
Schoolvoetbal : We hebben veel kinderen die mee willen doen met de schoolvoetbal! Superfijn! Beter te veel wissels en spelers, dan te weinig. Juf Linda oefent vrijdag met de leerlingen welke posities ze gaan spelen en dan spelen ze vast een oefenpotje.

Data overzicht:
- Inleveren akkoordverklaring en schoolkeuze: Vrijdag 25 maart
- Verkeersexamen theorie: dinsdag 29 maart
- Bezoek herinneringscentrum: donderdag 31 maart
- Buitenlesdag: dinsdag 5 april
- Kunstproject – drie oude shirts mee : donderdag 7 april
- Schoolvoetbal: vrijdag 8 april
- Eindcito en entreetoets : 20 en 21 april
- Koningsspelen : vrijdag 22 april
- Meivakantie: maandag 25 april tot en met vrijdag 6 mei

Heeft u nog ergens vragen over of hulp bij nodig, dan hoor ik het graag.
Groetjes,
Juf Naomi

U ontvangt deze nieuwsbrief omdat u een relatie van ons bent of omdat u zich heeft aangemeld voor de nieuwsbrief.
Uitschrijven
Een afbeelding van...