rietendakschool
nieuwsbrief De Rietendakschool | december 2021

Agenda

29 mei

Pinksteren

30 mei
t/m
9 jun

Toetsweek

14 jun
t/m
16 jun

Kamp groep 8

19 jun

Studiedag

21 jun

Intekenen rapportgesprekken

De kleutergroep

saint-nicholas-4679228_1280
Vorige week was het voor de kinderen allemaal wel heel spannend. We zijn met de groepen 1 t/m 4 naar de Sinterklaasvoorstelling over de Klungelpiet geweest. Er was muziek, er waren pieten en er werd volop gezongen en gedanst. Fijn dat er zoveel ouders waren om ons erheen te brenen en weer op te halen. Hartelijk dank hiervoor. Op vrijdag is Sinterklaas met zijn beste Piet bij ons op school geweest.
De kinderen hebben allemaal lekkers in de schoen gehad en een cadeautje van Sint. Het was een heel gezellig feest. Nu misschien nog pakjesavond thuis en dan gaan we maandag de kerstboom opzetten.
De komende weken werken we gezellig in kerstsfeer en hopen we dat er niet teveel kinderen verkouden of ziek zullen zijn. We starten maandag met het prentenboek ' Rikki wil een kerstboom' en daarna gaan we samen alles gezellig versieren in de lokalen en in de hal.

Groetjes van alle juffen.

Nieuws uit groep 3

Sinterklaasfeest groep 3.

Vorige week is Sinterklaas bij ons op school geweest, het was een super leuk feest.

Sint en zijn pieten zullen vast nog wel langs komen bij jullie dit weekend.

Een heel fijn Sinterklaasfeest toegewenst ouders en kinderen van groep 3.

Ondanks de Corona beperkingen toveren we onze klas na het Sinterklaasfeest weer om in een kerstklas.

Beste ouder,

We beginnen bijna aan kern 4 van Veilig leren lezen!

Thema kern 4: Waar woon jij?

Dirk en Dora, de hoofdpersonen van het verhaal ‘Lollig’, wonen in een flat die per ongeluk op zijn kop wordt gezet. Zij vinden dat wel lollig, maar de andere bewoners niet ... Dit thema geeft aanleiding voor gesprekken en activiteiten rondom verschillende soorten huizen, onderdelen van huizen, wat staat er in de verschillende kamers, enzovoorts.

Letters en woorden lezen in kern 4

De nieuwe letters in kern 4 zijn: w, o, a, u, j. In de vorige kern hebben de kinderen al de gelegenheid gekregen om naast woorden zoals ‘doek’ en ‘ijs’ ook eens woorden zoals ‘spaar’ en ‘vrij’ te lezen. Het is geen probleem als uw kind dat nog moeilijk vindt. Deze woordjes horen nu nog niet bij de basisstof. Wel kan uw kind nu al ‘stam + t’ lezen zoals ‘vaart’ en ‘rent’, maar nog niet ‘rijdt’ of ‘wordt’.

Samen lezen stimuleert!

Prentenboeken worden veel voorgelezen in de kleutergroepen. Maar ook in groep 3 zijn ze nog prima te gebruiken! Kinderen smullen vaak voor de tiende keer nog van een verhaal. Nu uw kind al heel wat letters kent, kunt u het zo nu en dan een woord of een stukje van de tekst laten lezen. Soms herinnert een kind zich de tekst nog en herkent het zelfs een lang woord al aan een aantal letters. Een leuke en stimulerende ervaring!

Met vriendelijke groet, Juf Annemarie
colourful-1700458_1280

Nieuws uit groep 4

mathematics-1044087_1280
Vorige week mochten we naar de voorstelling "de Klungelpiet". Samen met groep 1,2 en groep 3.

Wat een feest! De kinderen zaten af en toe met open mond te kijken naar het geklungel van Piet. Maar ze zongen en dansten ook gezellig mee.

Genieten! Ook voor de juffen.

Ouders, bedankt voor het halen en brengen van de kinderen!

Ook het Sinterklaasfeest van afgelopen vrijdag was erg gezellig. De kinderen hebben fijn samen gespeeld en getekend. En toen Sinterklaas er was met zijn Piet, hebben een aantal kinderen gedanst, twee kinderen hebben een stukje voorgelezen en er waren kinderen die een trucje met de bal, step of met het lichaam lieten zien.

Terwijl de kinderen volop bezig zijn met Sinterklaas, het Sinterklaasjournaal en het zetten van hun schoen zijn we in de klas ook nog steeds hard aan het werk.

Het lezen oefenen we nog steeds iedere dag. Gelukkig zien we dat het steeds beter gaat.

Met rekenen zijn we onder andere druk bezig geweest met splitsen, rekenen via de 10 strategie ( 7+9: eerst 7+3 en dan nog 6 erbij, 17-9: eerst 17-7 en dan nog 2 eraf), kwart over/kwart voor op de klok en optellen & aftrekken met sprongen van 10 (53+10, 64-10).

In het volgende blok gaan we richting het vermenigvuldigen. Eerst gaan we eens goed kijken wat vermenigvuldigen nu is, namelijk herhaald optellen.

Met spelling hebben de kinderen inmiddels 9 categorieën geleerd:
  1. Hakwoord; ik schrijf het woord zoals ik het hoor. Speciaal hakwoord; daar mag geen u tussen (melk, tulp, twaalf)
  2. Zingwoord; net als ding-dong.
  3. Luchtwoord; korte klank + cht met de ch van lucht. Behalve bij hij ligt, hij legt, hij zegt.
  4. Plankwoord; daar mag geen g tussen.
  5. Eer-oor-eur woord; eer-woord: ik schrijf ee, oor-woord: ik schrijf oo, eur-woord: ik schrijf eu.
  6. Aai-ooi-oei woord: ik hoor een j, maar ik schrijf een i.
  7. Eeuw-ieuw woord: ik denk aan de u.
  8. Langermaakwoord: ik hoor aan het eind /t/, dan maak ik het woord langer. Dan hoor ik of ik t of d moet schrijven.
  9. Voorvoegsel: ge-be-ver, ik hoor de u maar ik schrijf de e.
Er zijn nog een paar kinderen die het rapport nog niet hebben ingeleverd. Mocht u deze inderdaad nog thuis hebben, wilt u dan zorgen dat uw kind hem weer meeneemt naar school.

Groetjes,

Juf Kelly
dictionary-432043_1280

Nieuws uit groep 5

Wat hebben we vorige week een leuke Sinterklaasviering gehad. Er zijn mooie surprises en leuke gedichten gemaakt. Complimenten voor iedereen. Ook zag ik alleen maar blije gezichten toen de cadeautjes werden uitgepakt. Na het lezen van de gedichten en het uitpakken van de cadeautjes hebben we nog leuk gespeeld in de klas en ’s middags hebben we film gekeken. Deze week zullen we de Sintperiode afsluiten en vanaf volgende week de klas in kerstsfeer hullen.
Met de muzieklessen zijn wij op dit moment bezig met het bespelen van verschillende ritme-instrumenten. Denk hierbij aan de bongo, de cowbell en maracas. In verschillende muziekgroepen spelen we mee met verschillende muziekstukken. Dit gaat al erg goed en wordt met veel enthousiasme gedaan.

Groep 6

Wat was het afgelopen vrijdag 26 november een feest! De kinderen hebben ontzettend hun best gedaan (wellicht met hulp van u) om de mooiste surprises en gedichten te maken. De foto’s heb ik doorgestuurd via de parro app.

Tussendoor was er tijd voor een glaasje drinken en een chocolade lolly. We hebben deze dag samen met groep 5 afgesloten met de film “Mees Kees in de wolken.”

En dan deze week..

Helaas zijn de corona maatregelen weer aangescherpt. ..

Wat fijn om te zien dat veel kinderen een mondkapje dragen en hier goed mee omgaan. Het spelen op het plein gebeurt nu niet meer met alle groepen door elkaar. In elke pauze wordt er een plek op het schoolplein toegewezen waar de kinderen van groep 1,2,3 en 4,5 en 6,7,8 mogen spelen en dit rouleren wij. Zo kunnen alle kinderen gedurende de week op de verschillende plekken spelen op ons mooie plein.

In de aankomende weken staan de voortgangsgesprekken gepland. U kunt zelf aangeven of u een gesprek wenst of ik heb u uitgenodigd via de mail voor een gesprek. Dit gesprek vindt online plaats.

Aankomend weekend zal er ongetwijfeld nog Sinterklaas gevierd worden bij veel van u, maar wij zijn ondertussen al bezig met de voorbereidingen voor de kerst. Ook de kerstviering zal in deze tijd aangepast moeten worden. Wij gaan bekijken wat mogelijk is en zodra er meer bekend is zullen wij dit met u communiceren.

Helaas, maar erg begrijpelijk is het bezoek aan ASK van aankomende vrijdag 3 december afgezegd. Maar juf Monique heeft de kleurplaten van de ASK kleurplaten-wedstrijd wel ingeleverd. Wie weet wint een van de kinderen alsnog cupcakes voor groep 6! Duimen maar.

Ik zeg: “Op naar een sfeervolle tijd waarin we kijken naar wat er mogelijk is op een verantwoorde manier!”

Het allerbelangrijkste is: “Blijf gezond!”

Groeten,

Juf Monique en juf Jelse
christmas-tree-2928142_1280

Nieuws van groep 7/8

Het was weer even wennen deze week met al die nieuwe regels maar ik ben erg trots op hoe de kinderen dit oppakken en hoe netjes ermee wordt omgegaan.

Vorige week hebben we nog kunnen genieten van de zwemchallenge en onze Sinterklaas viering.
In de weekvideo heeft u hopelijk een leuk beeld gekregen over wat de leerlingen hebben gedaan bij de Zwemchallenge en een impressie van de surprises bij Sinterklaas.

We gaan de komende weken oefenen met de cito – vraagstelling.
Het huiswerk van de kinderen ziet er daarom iets anders uit dan anders.
Uiteraard bespreken we op de woensdag, bij het meegeven van het huiswerk een aantal opgaven samen. Dit zodat ze weten hoe de oefeningen in elkaar zitten. We gaan door de week in het normale weekrooster ook extra oefenen met de vraagstelling. Het huiswerkhalfuurtje blijft wel gewoon op de donderdag staan.

Komende tijd zijn we voor rekenen en spelling ook bezig voor het werken richting de toetsen van het blok. Met spelling zal de toets over dit hoofdstuk komende vrijdag zijn. Ook rekenen is komende vrijdag en zijn we woensdag en donderdag druk mee bezig geweest om dit in de klas op te pakken en te oefenen wat nog moeilijk is. Met rekenen gaan we na de toets van dit blok nog niet beginnen aan een nieuw blok. We focussen ons op de supertoets. In de supertoets worden een aantal opgaven uit de drie verschillende blokken gepakt en daaruit bestaat de toets. We gaan dit ook samen met de kinderen nog in de klas oefenen op de gebieden die nog moeizaam verlopen.

Met taal zijn we begonnen met een nieuw thema. Voor groep 7 werken we de komende tijd aan het thema : flits. Alles wat te maken heeft met fotografie. Hier zit aan het eind ook nog een leuke foto opdracht aan vast. Groep 8 is met taal begonnen aan het thema: mysteries.

Voor kerst willen we volgende week vrijdag een knutselactiviteit organiseren.
We willen daarom vragen om een wijnglas/ bol glas met voetje mee te laten nemen naar school.
Er wordt deze week een voorbeeldje gemaakt en de leerlingen zullen aan de slag gaan met een leuke creatieve opdracht. Voor versiering etc. wordt gezorgd.

Met de zaakvakken hebben we de laatste les van natuur gehad en krijgen de leerlingen komende week de samenvatting van mee. De toets hebben we pas wat later. Op maandag 13 december.
Met Engels gaan we oefenen met het lezen van teksten/sprookjesverhalen samen. Dit gebeurd klassikaal. Groep 8 heeft hier vorig jaar ook al even mee geoefend.

Verder merk ik dat er erg veel werk gaat zitten in de weekvideo’s en dat ik er een maandoverzicht van ga maken. De leukste dingen van de maand december ontvangt u dan ook in de kerstvakantie van mij.

Mochten er nog vragen of opmerkingen zijn, dan hoor ik dat graag!
Vriendelijke groetjes,
Juf Naomi
U ontvangt deze nieuwsbrief omdat u een relatie van ons bent of omdat u zich heeft aangemeld voor de nieuwsbrief.
Uitschrijven
Een afbeelding van...